Как да запазим качеството на зърното?

  • Как да запазим качеството на зърното?


Навременното прибиране на зърнената реколта е важен фактор, но не и единствен за запазване качествата на произведеното зърно.
След складиране, средносухото и сухото зърно е застрашено от самозатопляне, което се получава в резултат на повишената температура на зърнената маса. Когато пък зърното е влажно повишаването на неговата топлина е толкова интензивно, че качеството на складираната зърнена маса, дори и с височина под 1 метър може да бъде компрометирано вследствие на този топлинен удар. Именно поради тази причина режимът и начинът на съхранение на зърното до настъпването на момента за неговата обработка е решаващ фактор за неговото качество.

За недопускане на този термичен процес зърнопроизводителят трябва да организира строг режим, който да осигурява ефективно охлаждане и проветряване на складираната зърнена маса.
Качествено охлаждане на прибраното зърно може да се постигне чрез използване на охладител за зърно, който се поставя вертикално в купа със зърно и в зависимост от околната температура и температурата на зърното може да свали от 1 до 3 градуса на час в диаметър от 3 метра. След като се достигне желаната температура зърноохладителят се премества в друга проблемна зона.

Друг важен фактор за запазване качеството на произведеното зърно е поддържането на неговата оптимална влажност. Тук в помощ на фермерите идват влагомерите за зърно.
На пазара се предлагат две основни разновидности според начина на работа - влагомер за зърно, който работи чрез метод на притискане и влагомер за зърно, чийто основен принцип на работа е чрез смилане. Най-разпространените модели са FаrmPoint (чрез притискане) и FarmPro (чрез смилане).


За измерване температурата на зърнената маса е необходимо използването на т.нар. термо сонда за зърно, която може да проследи термичните процеси в куп със зърно в дълбочина до 2 метра.

За постигане на отлично качество на прибраното зърно се препоръчва и използване на машини за обеззаразяване, които са подходящи за всички видове зърно. Обикновенно производителността на този род машини е в диапазона между 2,5 и 4 тона зърно за час работа.
Коментари

Напиши коментар

Забележка: HTML не се приема!

Вашата оценка

Зареждане... Моля, изчакайте!