Как да косим тревата през различните сезони?

  • Как да косим тревата през различните сезони?

Колкото и да газят моравата вашите деца, Вие все пак искате тя да изглежда добре. В тази статия ще дадем няколко съвета според сезона на начинаещите градинари как правилно да поддържат своите тревни площи.

Първото косене на годината


Задължително трябва да използвате нови или заточени ножове, така че тревата да бъде добре окосена, а не накълцана. В идеалния случай режете с не повече от 1/3 от острието за трева, за да поддържате оптимален, здравословен растеж.

Пролет


За да обогатите почвата с кислород и да имате ливада, за която съседите ще Ви завиждат, препоръчваме да аерирате с помощта на вертикулатор. За да подпомогнете здравословния растеж, използвайте по-дълготрайни торове през пролетните месеци. А за да насърчите Вашата трева да достигне желаната дебелина, трябва да я косите веднъж седмично.

Лято


През този сезон избягвайте да косите Вашата трева твъде ниско, особено когато времето е горещо, защото така тя ще изгуби хранителните си вещества. Оставете я поне 30 mm висока и я поливайте обилно. Препоръчваме да мулчирате тревата - наситнено раздробяване, при което самата трева сама по себе си наторява. Оставената наситнена трева, ще се разложи бързо и ще добави хранителни вещества към почвата. Мулчиращите устройства са достъпни за повечето косачки STIHL 5, 6 и R серия.

Есен


През есента трябва да косите по-рядко вашата ливада, и то при положение че времето е сухо. Торенето през този сезон не е задължително, особено ако тревата е мулчирана. Естествено трябва да сте наясно, че това няма да има никакъв ефект до следващата пролет. При последното косене за годината оставете тревата една идея по-висока.



Коментари

Напиши коментар

Забележка: HTML не се приема!

Вашата оценка

Зареждане... Моля, изчакайте!